Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye’de “Ilımlı Unsur” Kim?

Dünyaca ünlü yazar Robert Fisk, Economist'te yayımlanan yazısında Suriye'deki 'ılımlı unsurlar'ı değerlendirdi.



Rusya'nın Suriye semalarındaki varlığı Batı'nın hayali hava sahasını iÅŸgal etti. Ruslar Suriye'deki “ılımlı unsurları” bombalıyor – Amerika'nın iki ay önce varlığını kabul ettiÄŸi “ılımlı unsurlar” artık yok.

ABD'nin “ılımlı unsurlar” dediÄŸi daha ziyade Avrupa'dan “Hilafet” yolunda savaÅŸmak için Suriye'ye gelen IŞİD mensuplarına benziyor. Onları hatırladınız mı? Çok deÄŸil iki ay önce siyasi liderlerimiz ve önde gelen yazarlarımız, IŞİD tarafında savaÅŸmak için Ä°ngiltere, Avrupa ülkeleri ve Amerika'dan ayrılan “yurt içinde büyüyen” Ä°slamcıların oluÅŸturduÄŸu büyük tehlikeye karşı bizi uyarmışlardı. Ardından yüz binlerce Müslüman mülteci, Akdeniz'i aÅŸarak Balkanlar yoluyla Avrupa'ya gelmeye baÅŸladı. Ä°ÅŸte o zaman aynı siyasetçilerimiz, gelen mülteciler arasında IŞİD üyelerinin olduÄŸu yönünde uyarılar yapmaya baÅŸladı.

Avrupalı Mülüsman savaÅŸçıların IŞİD'e katılmak için nasıl Türkiye'ye gittiÄŸi, birkaç hafta sonra delik botlarla denizde nasıl boÄŸuldukları ya da dönüp dolaşıp trenlerle Macaristan'dan Almanya'ya nasıl geldikleri gerçekten ÅŸaşırtıcı. EÄŸer bu anlamsız söylentiler doÄŸruysa Avrupa'ya döndükten sonra bize saldırmak için gerekli olan eÄŸitimi alacak vakti nereden buldular?

Bu söylentilerin gerçekliÄŸe uygunluÄŸunu bir tartışalım. Rus ordusu askerleri insanı en zayıf yerinden vuracak profesyonel katillerdir. Ä°slamcı ayaklanmayı bastırmak için masum Çeçenistanlılara zulmettiler. Åžimdi de Ä°slamcıların kurduÄŸu yeni orduyu dağıtmak ve zalim Esed rejimini kurtarmak için masum Suriyelileri vuruyorlar. Askerlerinden çoÄŸu savaÅŸ suçlusu olan Suriye ordusu ise devleti korumak için acımasız bir savaÅŸ yürüttü ve bunu yaparken de varil bombaları kullandı. Dahası ölümüne savaÅŸtı.

“Amerikalı yetkililer” Suriye ordusunun IŞİD ile savaÅŸmadığını iddia ediyor. EÄŸer doÄŸruysa 56 bin Suriye ordusu askerini kim öldürdü, Suriye savaşında kim öldü? Mantık dışı bir yapı olan Özgür Suriye Ordusu mu?

Bu safsatalar bir söylenip bir unutulan Suriyeli “Ilımlı unsurlar” efsanesi ile en üst düzeye ulaÅŸtı. Bahsi geçen kiÅŸiler aslında ÖSO'ya geçerek askeri olarak saf deÄŸiÅŸtirmiÅŸ insanlardır. Amerika ve Avrupa ülkeleri batı taraftarı olarak gördükleri bu kiÅŸileri Suriye ordusuna karşı kullanılabileceklerini düÅŸünmektedir.

Ancak ÖSO da parçalandı ve “lılımlılar” yine saf deÄŸiÅŸtirdi ve bu kez Nusret Cephesi ve IŞİD'e katıldı. Amerika'nın kendilerine saÄŸladığı silahları çok yüksek fiyatlarla sattılar ya da yavaÅŸ yavaÅŸ cepheden çekildiler ve varlıkları birkaç kontrol noktası ile sınırlı kaldı.

Washington onların ortadan kaybolmasını kabul etti ve yeni “ılımlılar”a ihtiyaç duyulduÄŸunu söyledi. CIA'yi 70 savaÅŸçıyı eÄŸitip donatmaya ikna etti. EÄŸitip donatılan bu kiÅŸiler geçtiÄŸimiz yaz Türkiye sınırından Suriye'ye gönderildi. Ancak bunlardan 10 tanesi Nusret Cephesi tarafından esir alındı ve en az ikisi öldürüldü.

Rusya'nın hava saldırılarına baÅŸlamasının ardından, New York Times, CNN, BBC ve batı dünyasındaki neredeyse tüm gazeteler bu hayaleti yeniden uyandırdı. Rusya'nın, Esed ordusuna karşı savaÅŸan “ılımlılar”ı vurduÄŸunu yazdı. Ancak birkaç hafta önce aynı yayın organları, aynı olay örgüsünde artık “ılımlılar”ın olmadığını yazıyorlardı.

Åžimdi ise inanılması zor uydurma haberlere bakalım. Suriye ordusu Rus hava güçleri için operasyonel hedef listesi hazırlıyor. Fakat Putin'in Suriye'de kendi düÅŸmanları var.

Ä°lk hava saldırıları Suriye'nin kuzey batısında bulunan ve birkaç ay önce Çeçen savaÅŸçıları tarafından ele geçirilen çok sayıdaki Türkmen köylerine düzenlendi. Putin mevzu bahis olan Çeçenleri, Çeçenistan'dan tesfiye etmeye çalışıyordu. Çeçen güçleri geçtiÄŸimiz sene Lazkiye'nin kuzeyinde bulunan stratejik bir noktayı ele geçirmiÅŸti. Ä°ÅŸte bu yüzden ÅŸüphesiz Esed ordusu onları hedef listesine almıştır.

DiÄŸer hava saldırıları IŞİD'i deÄŸil aynı bölgedeki CeyÅŸü'l-Åžam'ı hedef alıyor. Ama saldırıların ilk 24 saatinde Rusya, IŞİD'in Palmira daÄŸlarına uzanan ikmal yolunu da bombaladı.

Rus piyadeleri sadece kendi üsslerini korumak amacı ile Suriye'de bulunuyor. Bu piyadelerin varlığı sembolik. Piyadelerin IŞİD ile savaÅŸmak üzere Suriye'de olduÄŸu iddiaları ise yalan. Ruslar, Suriye askerlerini kendileri için ölmek üzere cepheye sürüyor.

Hayır, Suriye savaşının iyileri ve kötüleri yok. Ve Allah aÅŸkına hayal kurmayı bırakalım. Bir kaç gün önce Beyaz Saray sözcüsü bile bize, Rus hava saldırıları “ılımlı unsurları aşırılıkçıların kucağına itiyor” dedi.

Bu hikayeyi kim yazıyor? “Ilımlı unsurlar” aslında...

Robert Fisk'in Economist'te yayımlanan yazısı Melahat KEMAL tarafından TIMETURK için Türkçe'ye aktarılmıştır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.